Храни. 2017 Окт; 6(10): 92.
Публикувано онлайн 2017 Окт 22. doi: 10.3390/храни6100092
PMCID: PMC5664031
PMID: 29065496
Куркумин: Преглед на неговите ефекти върху човешкото здраве
Сюзън Джей Хелингс1,2,* и Дъглас С. Калман3,4
Авторска информация Статия отбелязва Авторско право и Лиценз информация Отказ от отговорност
Тази статия е цитирана от други статии в PMC.
Абстракт
Куркума, подправка, която отдавна е призната за своите лечебни свойства, е получил интерес както от медицинския/научния свят, така и от кулинарни ентусиасти, тъй като е основен източник на полифенол куркумин. Той спинове в управлението на оксидативни и възпалителни състояния, метаболитен синдром, артрит, тревожност, и хиперлипидемия. Тя също може да помогне в управлението на упражнения индуцирана възпаление и мускулна болезненост, по този начин засилване на възстановяването и производителността при активни хора. В допълнение, сравнително ниска доза от комплекса може да осигури ползи за здравето за хора, които нямат диагностицирани здравни условия. Повечето от тези ползи могат да бъдат приписани на неговите антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти. Поглъщането на куркумин от само себе си не води до свързаните ползи за здравето поради лошата си бионаличност, която изглежда се дължи предимно на лоша абсорбция, бърз метаболизъм, и бързо елиминиране. Има няколко компонента, които могат да увеличат бионаличността. Например, пиперин е основен активен компонент на черен пипер и, когато се комбинира в комплекс с куркумин, е доказано, че увеличава бионаличността от 2000%. Куркуминът, комбиниран с повишаващи агенти осигурява множество ползи за здравето. Целта на този преглед е да се предостави кратък преглед на множеството от изследвания по отношение на ползите за здравето на куркумин.
Ключови думи: куркумин, куркума, антиоксидант, противовъзпалителни, полифенол
1. Въведение
Куркумата е подправка, която е получила голям интерес както от медицинските/научни свят, така и от кулинарния свят. Куркума е ризоматозен тревисто многогодишно растение (Curcuma longa) на семейство джинджифил [1]. Лечебните свойства на куркума, източникът на куркумин, са известни от хиляди години; въпреки това способността за определяне на точния(ите) механизъм(и) на действие и за определяне на биоактивните компоненти са разследвани едва наскоро2. Куркуминът (1,7-bis(4-хидрокси-3-метоксифенил)-1,6-хептадиен-3,5-дион), наричан още диферулоилметан, е основният естествен полифенол, открит в коренището на Curcuma longa (куркума) и в други Curcuma spp. [3]. Curcuma longa традиционно се използва в азиатските страни като медицинска билка поради антиоксидантните си, противовъзпалителни [4], антимутагенни, антимикробни [5,6], и противоракови свойства [7,8].
Доказано е, че куркуминът, полифенол, е насочен към множество молекули за сигнализация, като същевременно демонстрира активност на клетъчно ниво, което е помогнало да се подкрепят множеството му ползи за здравето [2]. Доказано е, че се възползват възпалителни състояния [9], метаболитен синдром [10], болка [11], и да помогне в управлението на възпалителни и дегенеративни условия на очите [12,13]. Освен това е доказано, че е от полза за бъбреците [14]. Докато там изглежда да има безброй терапевтични ползи за куркумин добавки, Повечето от тези ползи се дължат на неговите антиоксидант и противовъзпалителни ефекти [2,9]. Въпреки докладваните си ползи чрез възпалителни и антиоксидантни механизми, един от основните проблеми с поглъщането на куркумин от само себе си е лошата му бионаличност [15], която изглежда се дължи предимно на лоша абсорбция, бърз метаболизъм, и бързо елиминиране. Няколко агенти са били тествани за подобряване на куркумин бионаличност чрез справяне с тези различни механизми. Повечето от тях са разработени, за да блокират метаболитния път на куркумин с цел увеличаване на бионаличността му. Например пиперинът, известен подобрител на бионаличността, е основен активен компонент на черния пипер [16] и е свързан с увеличение от 2000% в бионаличността на куркумин [17]. Следователно въпросът за лошата бионаличност изглежда решен чрез добавяне на агенти като пиперин, които засилват бионаличността, създавайки по този начин куркуминов комплекс.
Куркуминът се признава и използва в световен мащаб в много различни форми за множество потенциални ползи за здравето. Например, в Индия куркума—съдържаща куркумин—е бил използван в къри; в Япония, тя се сервира в чай; в Тайланд, той се използва в козметиката; в Китай, той се използва като оцветител; в Корея, тя се сервира в напитки; в Малайзия, той се използва като антисептик; в Пакистан, той се използва като противовъзпалително средство; и в Съединените щати, тя се използва в горчица сос, сирене, масло, и чипс, като консервант и оцветител, в допълнение към капсули и прахови форми. Куркуминът се предлага в няколко форми, включително капсули, таблетки, мехлеми, енергийни напитки, сапуни, и козметика [2]. Куркуминоиди са били одобрени от САЩ храните и лекарствата администрация (FDA) като "Общопризнати като безопасни" (GRAS) [2], И добра поносимост и профили на безопасност са показани от клинични изпитвания, дори в дози между 4000 and 8000 mg/ден [18] и на дози до 12,000 мг/ден от 95% концентрация на три куркуминоиди: куркумин, бисдеметоксикуркумин, и деметоксикуркумин [19].
Тя е целта на този преглед да предостави кратък преглед на множеството от изследвания по отношение на потенциалните ползи за здравето на куркумин. Поради степента на литературата сме избрали да се съсредоточим върху ползите, свързани с някои общи здравни условия, и върху ползите при здрави хора, вместо да прегледаме обширната литература, свързана с рака и други състояния на болестите. За цялостен преглед на куркуминовите ефекти върху рака, моля, вижте хартията от Kunnumakkara et al. 2017 [20].
2. Механизми на действие
2.1. Антиоксидант
Антиоксидантни и противовъзпалителни свойства са двата първични механизма, които обясняват по-голямата част от ефектите на куркумин върху различните условия, обсъдени в този преглед [21,22]. Доказано е, че куркуминът подобрява системните маркери на оксидативен стрес [23]. Има доказателства, че тя може да увеличи серумните дейности на антиоксиданти като супероксид дисмутаза (СООД) [24,25,26]. Скорошен систематичен преглед и мета-анализ на рандомизирани контролни данни, свързани с ефикасността на добавки с пречистени куркуминоиди на оксидативен стрес параметри—посочи значителен ефект на куркуминоиди добавки върху всички изследвани параметри на оксидативен стрес, включително плазмени дейности на СОТ и каталаза, Както и серумните концентрации на пероксидаза на глутатион (GSH) и липидни пероксиди [23 ]. Забележително е да се посочи, че всички от изследванията, включени в мета-анализа използва някакъв вид формулировка за преодоляване на предизвикателствата, свързани с бионаличността, и четири от шестте използвани пиперин. Ефектът на куркумин върху свободните радикали се извършва от няколко различни механизма. Той може да продухне различни форми на свободните радикали, като реактивен кислород и азотни видове (съответно ROS и RNS) [25]; тя може да модулира активността на GSH, каталазата, и SoD ензимите, активни в неутрализирането на свободните радикали [21,22]; също така, тя може да инхибира ROS-генериращи ензими като липоксигеназа/циклооксигеназа и ксантин хидрогеназа/оксидаза [21]. В допълнение, куркуминът е липофилно съединение, което го прави ефективен мършояд на пероксил радикали, Следователно, като витамин Е, куркуминът също се счита за верижно-чупещ антиоксидант [27].
2.2. Противовъзпалителни
Оксидативният стрес е бил замесен в много хронични заболявания и патологичните му процеси са тясно свързани с тези на възпалението, с това, че човек може лесно да бъде предизвикан от друг. Всъщност е известно, че възпалителните клетки освобождават редица реактивни видове на мястото на възпаление, водещо до оксидативен стрес, което демонстрира връзката между оксидативен стрес и възпаление [28]. Освен това редица реактивни кислородни/азотни видове могат да инициират вътреклетъчна сигнална каскада, която засилва провъзпалителния генен израз. Възпалението е идентифицирано при развитието на много хронични заболявания и състояния [10,19,29,30]. Тези заболявания включват болестта на Алцхаймер (АД), болестта на Паркинсон, множествена склероза, Епилепсия, мозъчно нараняване, сърдечно-съдови заболявания, метаболитен синдром, рак, алергия, астма, бронхит, колит, артрит, бъбречна исхемия, псориазис, диабет, затлъстяване, депресия, умора, и синдром на придобита имунна недостатъчностAIDS [10 ]. Туморната некроза фактор α (TNF-α) е основен посредник на възпалението при повечето заболявания и този ефект се регулира от активирането на транскрипционен фактор, ядрен фактор (NF)-κB. като има предвид, че TNF-α се казва, че е най-мощният NF-κB активатор, изразът на TNF-α също се регулира от NF-κB. В допълнение към TNF-α, NF-κB се активира и от повечето възпалителни цитокини; грам-отрицателни бактерии; различни болестотворни вируси; замърсители на околната среда; химически, физически, механични, и психологически стрес; висока глюкоза; мастни киселини; ултравиолетово лъчение; цигарен дим; и други болестотворни фактори. Следователно, агенти, които надолу регулират NF-κB и NF-κB-регулирани генни продукти имат потенциална ефикасност срещу няколко от тези заболявания. Доказано е, че куркуминът блокира Активирането на NF-κB, увеличено с няколко различни възпалителни стимули [10]. Доказано е също, че куркуминът потиска възпалението чрез много различни механизми извън обхвата на този преглед, като по този начин подкрепя механизма му на действие като потенциален противовъзпалителен агент [10].
3. Артрит
Едно такова заболяване, свързано с възпаление, както хронично, така и остро, е остеоартрит (ОА), хронично състояние на ставите. Той засяга над 250 милиона души по целия свят, което води до увеличаване на разходите за здравеопазване, обезценка в дейностите на ежедневния живот (ADL), и в крайна сметка намалява качеството на живот [31,32]. Въпреки че OA някога е смятан предимно за дегенеративно и невъзпалително състояние, сега е признато като имащо възпалителни аспекти, включително повишени нива на цитокини, както и потенциално да бъдат свързани със системно възпаление [33,34]. Докато няма лек, има няколко фармацевтични възможности за лечение; въпреки това, много от тях са скъпо струващи и имат нежелани странични ефекти. Следователно, има повишен интерес към алтернативни лечения, включително хранителни добавки и билкови средства [35]. Няколко проучвания показват анти-артритните ефекти на куркумин при хора с ОА и ревматоиден артрит (РА) [36,37,38,39]. В рандомизирано двойно сляпо плацебо контролирано изпитване, 40 участници с лека до умерена степен коляно ОА са били произволно присвоени да получават или куркуминоидни (500 mg/ден в три разделени дози; n = 19) с 5 mg пиперин, добавен към всяка доза от 500 mg или съответстващо плацебо (n = 21) в продължение на шест седмици. Има значително по-големи намаления на визуалната аналогова скала (VAS) (p < 0.001), Западна Онтарио и McMaster университети Остеоартрит индекс (WOMAC резултати (p = 0,001), и функционалния индекс на болката на Lequesne (LPFI) (p = 0,013) резултати в групата на лечение в сравнение с плацебо групата. При сравняване на подскалите на WOMAC са налице значителни подобрения в резултатите от болката и физическата функция (p < 0,001), но не и в резултата за скованост [40]. Наблюдава се и намаляване на системния оксидативен стрес, измерен чрез серумни дейности на СОТ и концентрации на намален GSH и малонедиалдехид (MDA), при лица, получаващи лечението в сравнение с плацебо [11]. Тези подобрения не са били свързани с промени в циркулиращите цитокини. Авторите предполагат, че липсата на промени в циркулиращите цитокини, въпреки подобренията в болката, може да бъде защото в ОА възпалителните маркери в синовиалната течност могат да бъдат по-вероятно повишени от системните маркери, докато в РА, системните маркери могат да бъдат по-склонни да бъдат увеличени. Следователно, те предполагат, че е по-правдоподобно, че полезните ефекти на куркуминоидите в ОА са поради локални противовъзпалителни ефекти, а не системни ефекти. Освен това, времевият период на добавки може да не е бил достатъчно дълъг. В по-дълго (осем месеца) рандомизирано контролно изпитване, На 50 лица, диагностицирани с ОА, е възложено да получават или стандартно лечение, както е предписано от техния лекар или стандартно лечение плюс две таблетки от 500 mg дневно, състоящи се от естествена куркуминоидна смес (20%), съдържаща фосфатидил-холин (40%) WOMAC, физическа функция, и скованост резултати намалява значително (р < 0.05) в групата на лечение в сравнение с контрола. Освен това групата на лечение показва значителни понижения на всички маркери на възпалението (разтворим CD40 лиганд(sCD40L), интерлевкин 1 бета (IL-1β), интерлевкин (IL-6), разтворима молекула за адхезия на съдови клетки 1 (sVCAM-1), и скорост на утаяване на еритроцитите (ESR), сравняваща изходното ниво с проследяването, Докато контролната група не [37 ]. Това проучване имаше двете групи, поддържане на стандартна грижа, която не разглежда въпроса дали или не добавки с куркумин може да се използва вместо стандартно управление като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). За да се отговори на този въпрос, 367 първични коляното остеоартрит пациенти с оценка на болката от 5 или по-висока са рандомизирани да получават ибупрофен 1200 mg/ден или C. domestica екстракти 1500 mg/ден в продължение на четири седмици. Средната стойност на всички WOMAC резултати в седмици 0, 2, и 4 показа значително подобрение при сравнение с изходното ниво в двете групи. След използване на теста за ненинфериорност, средната разлика (95% доверителен интервал) на WOMAC общо, WOMAC болка, и WOMAC функция резултати на седмица 4 коригира по стойности на седмица 0 на C. Екстрактите от domestica са били не по-нисши от тези за групата на ибупрофен (p = 0,010, p = 0,018, и p = 0,010, съответно), което показва, че тези, които приемат куркумин и тези, приемащи ибупрофен, са имали същите ползи. Групата като НСПВС направи опит повече стомашно-чревни въпроси. Това предполага, че куркуминът може да предложи алтернатива на НСПВС за пациенти с ОА, търсещи лечение, но изпитващи отрицателни странични ефекти [12]. Това бе подкрепено от резултати от пилотно проучване, показващо, че доза от 2 g куркумин е имала аналгетичен ефект при лица с остра болка, но без диагноза ОА. При тази доза активността е по-висока от тази, свързана с 500 mg ацетаминофен, докато по-ниска доза (1,5 g, 300 mg куркумин) даде само преходно и често неадекватно облекчаване на болката, показателно за субоптимални терапевтични плазмени концентрации. Аналгетичният ефект на дозата постига значимост само 2 h след приложение, подобно на наблюдаваното при ацетаминофен. За разлика от това, NSAID е по-бързо действа, с най-силната облекчаване на болката се съобщава един час след прилагане, но със значителни гастроинтестиалсимптоми. Това поддържа използването на 2 g (по-висока от необходимата за възпаление) куркумин за облекчаване на болката като потенциална алтернатива на НСПВС [41].
Независимо от механизма, чрез който куркуминът поражда последиците си, той наистина изглежда е от полза за няколко аспекта на ОА, Както се предлага от скорошен систематичен преглед и мета-анализ, който заключи: "Този систематичен преглед и мета-анализ предостави научни доказателства, че 8–12 седмици стандартизирани куркума екстракти (обикновено 1000 mg/ден на куркумин) лечението може да намали симптомите на артрит (главно болка и симптоми, свързани с възпалението) и да доведе до подобни подобрения на симптомите като ибупрофен и диклофенак натрий. Ето защо куркума екстракти и куркумин може да се препоръча за облекчаване на симптомите на артрит, особено остеоартрит" [42].
4. Метаболитен синдром
Идеята, че куркуминът може да атенуира системно възпаление има последици отвъд артрита, тъй като системното възпаление е било свързано с много състояния, засягащи много системи. Едно такова състояние е Метаболитен синдром (MetS), който включва инсулинова резистентност, Хипергликемия, хипертония, липопротеинов холестерол с ниска плътност (HDL-C), повишен липопротеинов холестерол с ниска плътност (LDL-C), повишени нива на триглицеридите, и затлъстяване, особено висцерално затлъстяване. Доказано е, че куркуминът атенюира няколко аспекта на MetS чрез подобряване на инсулиновата чувствителност [43,44], потискане на адипогенезата [45], и намаляване на повишено кръвно налягане [46], възпаление [47], и оксидативен стрес [48,49 ]. Освен това има доказателства, че куркуминоидите модулират експресията на гените и активността на ензимите, участващи в метаболизма на липопротеините, които водят до намаляване на плазмените триглицериди и холестерол [50,51,52] и повишават концентрациите на HDL-C [53]. Както наднорменото тегло, така и затлъстяването са свързани с хронично възпаление с нисък клас; въпреки че точните механизми не са ясни, известно е, че се освобождават провъзпалителни цитокини. Тези цитокини се смята, че са в сърцевината на усложненията, свързани с диабет и сърдечно-съдови заболявания. Ето защо, справянето с възпалението е важно. В рандомизирано двойно сляпо плацебо контролирано изпитване с дизайн на паралелна група, 117 участници с MetS са получили или 1 g куркумин плюс 10 mg пиперин за увеличаване на абсорбцията или плацебо плюс 10 mg пиперин в продължение на осем седмици. Анализът в рамките на групата разкри значителни намаления на серумните концентрации на TNF-α, IL-6, трансформиращ растежен фактор бета (TGF-b), и моноцитен химиоаттрактант протеин-1 ( MCP-1) след куркумин добавки (p < 0.001). В групата на плацебо серумните нива на TGF-b са намалени (p = 0,003), но тези на IL-6 (p = 0,735), TNF-α (p = 0,138), а MCP-1 (p = 0,832) не са. Сравнение между групата предполага значително по-големи намаления на серумните концентрации на TNF-α, IL-6, TGF-b, и MCP-1 в куркумин срещу плацебо групата (p < 0.001). Освен IL-6, промените в други параметри останаха статистически значими след корекция за потенциални объркващи, включително промени в серумните липиди и нивата на глюкозата, както и изходната серумна концентрация на цитокините. Резултатите от това проучване предполагат, че куркумин добавки значително намалява серумните концентрации на провъзпалителни цитокини при лица с MetS [11]. В допълнение, изследването разглежда свойствата за понижаване на холестерола и установи, че куркуминоидите са по-ефективни от плацебо за намаляване на серума LDL-C, не-HDL-C, общия холестерол, триглицериди, и липопротеините а (Lp(a)), в допълнение към повишените концентрации на HDL-C. Въпреки това е установено, че промените в серумните нива на LDL-C са сравними между групите на проучването. Ефектите на куркуминоидите върху триглицериди, не-HDL-C, общия холестерол, и Lp(a) остана значителен след корекция за изходните стойности на липидите и индекса на телесната маса [54]. От същото проучване авторите съобщават и маркери за оксидативен стрес. Налице е значително подобрение на серумни СОТ дейности (р < 0.001) и намалени MDA (p < 0.001) и C-реактивен протеин (CRP) (р < 0.001) концентрации в групата, получаващи куркумин с пиперин в сравнение с плацебо групата. Тяхната вторична цел беше да извършат мета-анализ на данни от всички рандомизирани контролирани изпитвания, за да се оцени размерът на ефекта на куркуминоидите върху плазмените cRP концентрации. Количествен синтез на данни разкри значителен ефект на куркуминоиди срещу плацебо за намаляване на циркулиращите CRP концентрации Авторите заключиха, че краткосрочната добавка с куркуминоидно-пиперин комбинация значително подобрява оксидативен и възпалителен статус при пациенти с MetS. Следователно куркуминоидите биха могли да се разглеждат като естествени, безопасни, и ефективни CRP-понижаващи агенти [55].
Възпалителни цитокини също са измерени в горното проучване. Установено е, че средният серум IL-1β (p = 0,042), IL-4 (p = 0,008), и съдовият ендотелен растежен фактор (VEGF) (p = 0,01) са значително намалени от куркуминовата терапия. За разлика от това, не е наблюдавана значителна разлика в концентрациите на IL-2, IL-6, IL-8, IL-10, интерферон гама(IFNγ), епидермален растежен фактор (EGF), и MCP-1. Авторите предполагат, че констатациите показват, че куркуминът може да упражнява имуномодулиращи ефекти чрез промяна на циркулиращите концентрации на IL-1β, IL-4, и VEGF [56].
В рандомизирано двойно сляпо плацебо контролирано кросоувър изпитване, 36 затлъстели възрастни са получили или 1 g куркумин и 10 mg пиперин или плацебо за 30 дни, последвани от двуседмичен период на измиване, след което са получили другото лечение. Наблюдавано е значително намаляване на серумните концентрации на триглицеридите, но лечението не е имало значително влияние върху серумния общ холестерол, LDL-C, HDL-C, и концентрациите на с-реактивен протеин с висока чувствителност (hs-CRP), нито върху индекса на телесна маса (ИТМ) и телесните мазнини. Авторите предполагат, че краткият допълнителен период, липса на контрол на диетата, и ниската допълнителна доза може да обясни защо тези резултати конфликт предишни доклади [50].
5. Здрави хора
Към днешна дата, по-голямата част от куркумин изследвания при хора са били в популации със съществуващите здравословни проблеми. Може би това е така, защото проучванията върху здрави хора могат да бъдат предизвикателство в това, че ползите може да не са толкова незабавни и измерими, ако биомаркерите са нормални на изходно ниво. Следователно, следните теми с течение на времето може да осигури най-доброто поглед върху всички потенциални ползи за здравето при здрави хора, Въпреки че такива изследвания могат да бъдат отнемащи време и скъпо. Осъществяване на кръстосани сравнения между малкото проучвания, които са били направени може да бъде трудно, защото проучвания са използвали различни дози, често толкова висока, колкото 1 g [57,58]. Трябва да се отбележи, че това ще се счита за висока доза само защото е по-висока от това, което повечето хора биха могли да получат от консумирането на самата подправка [49]. Едно проучване на здрави възрастни на възраст 40–60 години използва 80 мг/ден доза на липидирана форма на куркумин. Участниците са били дадени или куркумин (N = 19) или плацебо (N = 19) в продължение на четири седмици. Лечението е 400 mg прах на ден, съдържащ 80 mg куркумин. Кръвта и слюнката бяха взети преди и след четирите седмици. Куркумин значително понижава нивата на триглицеридите, но не общия холестерол, LDL, или HDL нива. Има значително увеличение на азотния оксид (НЕ) и в разтворимата междуклетъчна адхезия молекула 1 (sICAM), молекула, свързана с атеросклероза. Възпаление, свързани с неутрофилите функция увеличава, измерено чрез миелопероксидаза концентрация, но с-реактивен протеин и церулоплазмин не. Имаше намаляване на слюнчени амилаза дейност, която може да бъде маркер на стреса, и увеличаване на слюнчени радикални продухване капацитети и плазма антиоксидант ензим каталаза, но не и в супер оксид дисмутаза или глутатион пероксидаза. В допълнение, имаше намаляване на бета амилоид плака, маркер на стареенето на мозъка, и в плазмата аланин амино трансфераза дейности, маркер на увреждане на черния дроб. Това показва, че сравнително ниска доза куркумин може да осигури ползи за здравето за хора, които нямат диагностицирани здравни условия [51].
В рандомизирано двойносляпо плацебо-контролирано изпитване, Изследвани са острите (1 и 3 h след еднократна доза), хроничните (четири седмици), и острите върху хроничните (1 и 3 h след еднократна доза след хронично лечение) ефекти на твърда липидна куркумин формулация върху когнитивната функция, настроение, и кръвни биомаркери при 60 здрави възрастни на възраст 60–85 години. Формулировката на куркумин е 400 mg, приблизително 80 mg куркумин в твърда липидна формулировка с останалото тегло, съставена от често използвани фармацевтични помощни вещества и малки количества други куркуминоиди, присъстващи в куркума екстракт. Един час след приложение, куркумин значително подобрена производителност на устойчиво внимание и работни задачи памет, в сравнение с плацебо. Работната памет и настроението (обща умора и промяна в спокойствието на състоянието, разтояние, и умора, предизвикана от психологически стрес) бяха значително по-добре след хронично лечение. Наблюдаван е също значим остър върху хроничния ефект на лечението върху бдителността и разкаяността. Куркуминът е свързан със значително намален общ и LDL холестерол [59].
Друго проучване изследва дали добавки с куркумин и Boswellia serrata (СЕГ) смола на венците в продължение на три месеца може да повлияе на плазмените нива на маркери на оксидативен стрес, възпаление, и гликация в 47 мъжки здрави майстор велосипедисти. Всички участници са инструктирани да следват средиземноморска диета с 22 участници, получаващи плацебо и 25 получаващи 50 mg куркума, съответстваща на 10 mg куркумин, както и 140 mg екстракт от Босвелия, съответстващ на 105 mg Босвелия киселина в продължение на 12 седмици. Имаше положителен ефект, наблюдавани върху гликоксидиране и липидната пероксидация при здрави мъжки майстор спортисти [60]. Това проучване показва потенциала за комбиниране на куркумин с други агенти за постигане на ползи за здравето.
Може би друго предизвикателство пред тълкуването на проучвания върху здрави хора е определянето на определението за здравословно, особено когато се има предвид, че хората, които нямат официална диагноза, все още могат да участват в дейности или да изпитват ситуации, при които оспорват ежедневната си физиологична хомеостаза. Например, рутинно упражнение, че един не се използва, за да предизвика възпаление, оксидативни предизвикателства, и получена болезненост. В едно скорошно проучване, 28 здрави теми, които не са участвали в резистентност обучение са били произволно възложени да получават или куркумин (400 мг/ден) за два дни преди и четири дни след участие в ексцентрично упражнение, предназначени да предизвика мускулна болезненост. Куркумин добавки доведе до значително по-малки увеличения на креатин киназа (CK) (−48%), TNF-α (−25%), и IL-8 (−21%) след упражнение в сравнение с плацебо. Не са наблюдавани значителни разлики в IL-6, IL-10, или квадрицепс мускулна болезненост между условията. Констатациите демонстрираха, че консумацията на куркумин намалява биологичното възпаление, но не субективни квадрицепс мускулна болезненост по време на възстановяване от упражнения. Това може да помогне за намаляване на времето за възстановяване, като по този начин се подобри производителността по време на следващите сесии за упражнения [61].
В подобно рандомизирано плацебо контролирано еднослепо пилотно изпитване, 20 мъжки здрави, умерено активни доброволци са рандомизирани да получават или 1 g куркумин два пъти дневно (200 mg куркумин два пъти дневно ) или плацебо 48 h преди и 24 h след тест за спускане бягане. Участниците в групата на куркумин съобщава значително по-малко болка в дясната и лявата предна бедрото. Значително по-малко теми в групата на куркумин имаше ЯМР доказателства за мускулна травма в задната или медиалното отделение на двете бедрата. Увеличенията на маркерите за увреждане на мускулите и възпалението са склонни да бъдат по-ниски в групата на куркумин, но значителни разлики са наблюдавани само за интерлевкин-8 при 2 ч след тренировка. Не са наблюдавани разлики в маркерите на оксидативен стрес и мускулна хистология. Тези резултати допълнително подкрепа, че куркумин може да бъде от полза за атенюират упражнения индуцирана мускулна болезненост (DOMS) [62].
Проучване на Delecroix et al. предлага допълнителна поддръжка. Те съобщиха, че 2 g куркумин и 20 g пиперин добавки може да помогне компенсира някои от физиологичните маркери на мускулна болезненост след интензивна тренировка в елитни ръгби играчи [63].
В допълнение към остри физически напрежения, хората също могат да страдат от периоди на тревожност или депресия, които са субклинични, но все още могат да се възползват от лечения, които могат да понижат симптомите. В рандомизирано двойно сляпо кръстосано изпитване, 30 затлъстели възрастни са получили куркуминоиди (1 g/ден) или плацебо за 30 дни, а след това след двуседмичен период на измиване, преминали към алтернативния режим. Куркуминът е 500-мг C3 Комплекс (стандартизиран прах екстракт, получен от Alleppey пръст куркума, съдържаща минимум 95% концентрация на три куркуминоиди: куркумин, bisdemethoxycurcumin, и demethoxycurcumin) плюс 5 мг биоперин на сервиране за засилване на абсорбцията. Бек тревожност инвентаризация (BAI) и Бек депресия инвентар (BDI) везни бяха попълнени за всеки участник на изходно ниво и след четири, шест, и 10 седмици на добавки. Установено е, че средната оценка на BAI е значително намалена след терапия с куркумин (p = 0,03). Въпреки това, куркумин добавки не упражнява никакво значително въздействие върху BDI резултати. Това проучване предполага, че куркуминът има потенциален анти-тревожност ефект в иначе здрави затлъстели хора [64]. ®®
6. Странични ефекти
Куркуминът има отдавна установен рекорд за безопасност. Например, според JECFA (Съвместният експертен комитет на ОРГАНИЗАЦИЯТА на ОБЕДИНЕНИТЕ НАЦИИ и Световната здравна организация за добавките в храните) и докладите на ЕОБХ (Европейски орган за безопасност на храните) стойността на допустимия дневен прием (ДДД) на куркумин е 0–3 mg/kg телесно тегло [65]. Няколко изпитвания на здрави лица са подкрепили безопасността и ефикасността на куркумин. Въпреки тази добре установена безопасност, някои отрицателни странични ефекти са докладвани. Седем участници, получаващи 500–12 000 mg в проучване за отговор на дозата и последвани за 72 ч опит диария, главоболие, обрив, и жълто изпражнения [19]. В друго проучване, някои участници, получаващи 0.45 за да 3.6 g/ден куркумин за един до четири месеца съобщава гадене и диария и увеличаване на серумната алкална фосфатаза и лактат дехидрогеназа съдържание [66].
7. Заключения
Куркуминът е получил световно внимание за множеството си ползи за здравето, които изглежда да действат предимно чрез своите анти-оксидант и противовъзпалителни механизми. Тези ползи се постигат най-добре, когато куркуминът се комбинира с агенти като пиперин, които увеличават бионаличността му значително. Изследванията показват, че куркуминът може да помогне в управлението на оксидативни и възпалителни състояния, метаболитен синдром, артрит, тревожност, и хиперлипидемия. Тя също може да помогне в управлението на упражнения индуцирана възпаление и мускулна болезненост, по този начин засилване на възстановяване и последващо изпълнение при активни хора. В допълнение, сравнително ниска доза може да осигури ползи за здравето за хора, които нямат диагностицирани здравни условия.
Автор Приноси
Сюзън Джей Хелингс и Дъглас С. Калман също толкова допринесоха за фоновите изследвания, писането и прегледа на този ръкопис.
Конфликти на интереси
Авторите не обявяват конфликт на интереси.
Препратки
1. Приядарсини К.И. Химията на куркумин: От екстракция до терапевтичен агент. Молекули. 2014;19:20091–20112. doi: 10.3390/молекули191220091. [PMC безплатна статия] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
2. Gupta S.C., Patchva S., Aggarwal B.B. Терапевтични роли на куркумин: Поуки от клинични изпитвания. AAPS J. 2013;15:195–218. doi: 10.1208/s12248-012-9432-8. [PMC безплатна статия] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
3. Aggarwal B.B., Kumar A., Bharti A.C. Раков потенциал на куркумин: Предклинични и клинични проучвания. Ансансьор ВЕИ. 2003;23:363–398. [PubMed] [Учен от Google]
4. Лещари М.Л., Индраянто Г. Куркумин. Профили Наркотици Subst. Excip. Релат. Методил. 2014;39:113–204. [PubMed] [Учен от Google]
5. Махади G.B., Пендланд S.L., Юн G., Lu Z.Z. Куркума (Curcuma longa) и куркумин инхибира растежа на Helicobacter pylori, група 1 канцероген. Ансансьор ВЕИ. 2002;22:4179–4181. [PubMed] [Учен от Google]
6. Реди Р.К., Вацала П.Г., Кешамуни В.Г., Падманабан Г., Рангараджан П.Н. Куркумин за маларийна терапия. Биохим. Биофизи. Res. Комуна. 2005;326:472–474. doi: 10.1016/j.bbrc.2004.11.051. [PubMed] [КросРеф] [Учен от Google]
7. Вера-Рамирес Л., Перез-Лопес П., Варела-Лопес А., Рамирес-Тортоса М., Батино М., Куйлс Джей Л. Куркумин и чернодробно заболяване. Биофактори. 2013;39:88–100. doi: 10.1002/biof.1057. [PubMed] [КросРеф] [Учен от Google]
8. Райт Л.Е., Frye J.B., Gorti B., Тимерман Б.Н., Фънк J.L. Биоактивност на куркума получени куркуминоиди и свързани метаболити при рак на гърдата. Къър. Фарм. 2013;19:6218–6225. doi: 10.2174/1381612811319340013. [PMC безплатна статия] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
9. Aggarwal B.B., Harikumar K.B. Потенциални терапевтични ефекти на куркумин, противовъзпалителното средство, срещу невродегенеративни, сърдечно-съдови, белодробни, метаболитни, автоимунни и неопластични заболявания. Int. J. Биохим. Килия Биол. 2009;41:40–59. doi: 10.1016/j.biocel.2008.06.010. [PMC безплатна статия] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
10. Panahi Y., Hosseini M.S., Khalili N., Naimi E., Simental-Mendia L.E., Majeed M., Sahebkar A. Ефекти на куркумин върху серумните цитокини концентрации при лица с метаболитен синдром: Пост-хок анализ на рандомизирано контролирано изпитване. Биомед. Фармакотер. 2016;82:578–582. doi: 10.1016/j.biopha.2016.05.037. [PubMed] [КросРеф] [Учен от Google]
11. Куптнирацайкул В., Дайпратам П., Taechaarpornkul W., Buntragulpoontawee M., Lukkanapichonchut P., Chootip C., Saengsuwan J., Tantayakom K., Laongpech S. Ефикасност и безопасност на Curcuma domestica екстракти в сравнение с ибупрофен при пациенти с коляното остеоартрит: Многоцентрово проучване. Клин. Интерв. Стареене. 2014;9:451–458. doi: 10.2147/ЦРУ. S58535. [PMC безплатна статия] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
12. Mazzolani F., Togni S. Орално приложение на куркумин-фосфолипидна система за доставка за лечение на централна серозна хориоретинопатия: 12-месечно последващо проучване. Клин. Офталмол. 2013;7:939–945. doi: 10.2147/OPTH. S45820. [PMC безплатна статия] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
13. Алегри П., Мастромарино А., Нери П. Управление на хроничен преден увеит рецидиви: Ефикасност на пероралното фосфолипидно лечение на куркумин. Дългосрочно проследяване. Клин. Офталмол. 2010;4:1201–1206. doi: 10.2147/OPTH. S13271. [PMC безплатна статия] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
14. Трухильо J., Chirino Y.I., Молина-Jijón E., Andérica-Romero A.C., Tapia E., Pedraza-Chaverrí J. Renoprotective ефект на антиоксидант куркумин: Последните констатации. Редокс Бил. 2013;1:448–456. doi: 10.1016/j.redox.2013.09.003. [PMC безплатна статия] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
15. Ананд П., Куннумаккара А.Б., Нюман Р.А., Аггарвал Б.Б. Бионаличност на куркумин: Проблеми и обещания. Мол Фарм. 2007;4:807–818. doi: 10.1021/mp700113r. [PubMed] [КросРеф] [Учен от Google]
16. Хан Х.К. Ефектите на черен пипер върху чревната абсорбция и черния метаболизъм на лекарства. Експерт Опин. Лекарствен метаб. Токсикол. 2011;7:721–729. doi: 10.1517/17425255.2011.570332. [PubMed] [КросРеф] [Учен от Google]
17. Shoba G., Joy D., Joseph T., Majeed M., Rajendran R., Srinivas P.S. Влияние на пиперин върху фармакокинетиката на куркумин при животни и човешки доброволци. Планта Мед. 1998;64:353–356. doi: 10.1055/s-2006-957450. [PubMed] [КросРеф] [Учен от Google]
18. Basnet P., Skalko-Basnet N. Куркумин: Противовъзпалително молекула от подправка на къри по пътя към лечение на рак. Молекули. 2011;16:4567–4598. doi: 10.3390/молекули16064567. [PMC безплатна статия] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
19. Lao C.D., Ruffin M.T., Normolle D., Heath D.D., Murray S.I., Bailey J.M., Boggs M.E., Crowell J., Rock C.L., Brenner D.E. Доза ескалация на куркуминоидна формулация. БМК Комплемента. Алтерн. Мед. 2006;6:10. doi: 10.1186/1472-6882-6-10. [PMC безплатна статия] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
20. Куннумаккара А.Б., Бордолой Д., Харша К., Баник К., Гупта С.К., Аггарвал Б.Б. Куркумин посредничи за раковите ефекти чрез модулиране на множество клетъчни сигнални пътища. Клин. 2017;131:1781–1799. doi: 10.1042/CS20160935. [PubMed] [КросРеф] [Учен от Google]
21. Лин И.Г., Куннумаккара А.Б., Найр А., Мерит У.М., Хан Л.У., Армеиз-Пена Г.Н., Камат А.А., Спанут У.А., Гършенсън Д.М., Лутгендорф С.К., и др. Куркумин инхибира туморния растеж и ангиогенеза в карцином на яйчниците чрез насочване на ядрения фактор-κB път. Клин. Рак ВЕИ. 2007;13:3423–3430. doi: 10.1158/1078-0432.CCR-06-3072. [PubMed] [КросРеф] [Учен от Google]
22. Marchiani A., Rozzo C., Fadda A., Delogu G., Ruzza P. Куркумин и куркумин подобни молекули: От подправка до наркотици. Кър. 2014;21:204–222. doi: 10.2174/092986732102131206115810. [PubMed] [КросРеф] [Учен от Google]
23. Sahebkar A., Serbanc M.C., Ursoniuc S., Banach M. Ефект на куркуминоиди върху оксидативен стрес: Систематичен преглед и мета-анализ на рандомизирани контролирани изпитвания. Джей Функт. Храни. 2015;18:898–909. doi: 10.1016/j.jff.2015.01.005. [CrossRef] [Учен от Google]
24. Банах М., Сърбан К., Ароноу У.С., Райш Джей, Драган С., Лерма Е.В., Апетри М., Чович А. Липид, кръвно налягане и актуализация на бъбреците 2013. Инт Урол. 2014;46:947–961. doi: 10.1007/s11255-014-0657-6. [PMC безплатна статия] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
25. Menon V.P., Sudheer A.R. Антиоксидантни и противовъзпалителни свойства на куркумин. Адв. 2007;595:105–125. [PubMed] [Учен от Google]
26. Panahi Y., Alishiri G.H., Parvin S., Sahebkar A. Смекчаване на системния оксидативен стрес от куркуминоиди при остеоартрит: Резултати от рандомизирано контролирано изпитване. J. Диета. 2016;13:209–220. doi: 10.3109/19390211.2015.1008611. [PubMed] [КросРеф] [Учен от Google]
27. Priyadarsini K.I., Maity D.K., Naik G.H., Kumar M.S., Unnikrishnan M.K., Satav J.G., Mohan H. Роля на фенолни O-H и метилен водород върху свободните радикални реакции и антиоксидантна активност на куркумин. Свободен Радика Биол. 2003;35:475–484. doi: 10.1016/S0891-5849(03)00325-3. [PubMed] [КросРеф] [Учен от Google]
28. Бисвас С.К. Взаимозависимостта между оксидативния стрес и възпалението обяснява ли антиоксидантния парадокс? Клетка "Оксид" Лонгев. 2016;2016:5698931. doi: 10.1155/2016/5698931. [PMC безплатна статия] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
29. Jurenka J.S. Противовъзпалителни свойства на куркумин, основен съставна част на Curcuma longa: Преглед на предклиничните и клинични изследвания. Алтерн. Там. 2009;14:141–153. [PubMed] [Учен от Google]
30. Recio M.C., Andujar I., Риос J.L. Противовъзпалителни средства от растения: Прогрес и потенциал. Кър. 2012;19:2088–2103. дой: 10.2174/092986712800229069. [PubMed] [КросРеф] [Учен от Google]
31. Хънтър Д.Дж., Шофийлд Д., Каландър Е. Индивидуалното и социалноикономическо въздействие на остеоартрита. Ланет Нат. Ревматол. 2014;10:437–441. doi: 10.1038/nrrheum.2014.44. [PubMed] [КросРеф] [Учен от Google]
32. Вос Т., Бръснар Р.М., Бел Б., Бертоци-Вила А., Бирюков С., Болигер I., Чарлсън Ф., Дейвис А., Дегенхард Л., Дикар Д., и др. Глобална, регионална, и национална честота, разпространение, и години са живели с увреждане за 301 остри и хронични заболявания и наранявания в 188 страни, 1990–2013: Систематичен анализ за глобалната тежест на болестта проучване. Ланцет. 2013;386:743–800. doi: 10.1016/S0140-6736(15)60692-4. [PMC безплатна статия] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
33. Goldring M.B. Остеоартрит и хрущял: Ролята на цитокини. Кър. Ревматол. 2000;2:459–465. doi: 10.1007/s11926-000-0021-y. [PubMed] [КросРеф] [Учен от Google]
34. Rahimnia A.R., Panahi Y., Alishiri A., Sharafi M., Sahebkar A. Въздействие на добавки с куркуминоиди върху системно възпаление при пациенти с коляното остеоартрит: Констатации от рандомизирано двойно-сляпо плацебо контролирано изпитване. Наркотици ВЕИ. 2015;65:521–525. doi: 10.1055/s-0034-1384536. [PubMed] [КросРеф] [Учен от Google]
35. Сахебкар А. Молекулярни механизми за куркумин обезщетения срещу исхемична вреда. Плодородие. Стерил. 2010;94:e75–e76. doi: 10.1016/j.fertnstert.2010.07.1071. [PubMed] [КросРеф] [Учен от Google]
36. Henrotin Y., Priem F., Мобашери А. Куркумин: Нова парадигма и терапевтична възможност за лечение на остеоартрит: Куркумин за управление на остеоартрит. СпрингърПлъс. 2013;2:56. doi: 10.1186/2193-1801-2-56. [PMC безплатна статия] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
37. Belcaro G., Cesarone M.R., Dugall M., Pellegrini L., Ledda A., Grossi M.G., Togni S., Appendino G. Продукт-оценка регистър на Meriva, куркумин-фосфатидилхолин комплекс, за взаимното управление на остеоартрит. Мед.Панминерва. 2010;52:55–62. [PubMed] [Учен от Google] ®
38. Белкаро Г., Хосой М., Пелегрини Л., Апендино Г., Иполито Е., Ричи А., Ледда А., Дугал М., Сезарон М.Р., Майоне К., и др. Контролирано проучване на лецитинизирана система за доставка на куркумин (мерива) за облекчаване на неблагоприятните ефекти от лечението на рак. Фитотер. 2014;28:444–450. doi: 10.1002/ptr.5014. [PubMed] [КросРеф] [Учен от Google] ®
39. Чандран Б., Гоел А. Рандомизирано, пилотно проучване за оценка на ефикасността и безопасността на куркумин при пациенти с активен ревматоиден артрит. Фитотер. 2012;26:1719–1725. doi: 10.1002/ptr.4639. [PubMed] [КросРеф] [Учен от Google]
40. Panahi Y., Rahimnia A.R., Sharafi M., Alishiri G., Saburi A., Sahebkar A. Куркуминоидно лечение за остеоартрит на коляното: Рандомизирано двойносляпо плацебо-контролирано изпитване. Фитотер. 2014;28:1625–1631. doi: 10.1002/ptr.5174. [PubMed] [КросРеф] [Учен от Google]
41. Франческо Д.П., Джулиана Р., Елеонора А.Д.М., Джовани А., Федерико Ф., Стефано Т. Сравнителна оценка на обезболяващите свойства на лецитинизирана формулировка на куркумин (Мерива), нимезулид, и ацетаминофен. Й. Болка ВЕИ. 2013;6:201–205. doi: 10.2147/JPR. S42184. [PMC безплатна статия] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar] ®
42. Daily J.W., Yang M., Park S. Ефикасност на куркума екстракти и куркумин за облекчаване на симптомите на йоинт артрит: Систематичен преглед и мета-снализа на рандомизирани клинични изпитвания. Й. Мед. Храна. 2016;19:717–729. doi: 10.1089/jmf.2016.3705. [PMC безплатна статия] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
43. Na L.X., Li Y., Pan H.Z., Zhou X.L., Sun D.J., Meng M., Li X.X., Sun C.H. Куркуминоидите упражняват понижаващ глюкозата ефект при диабет тип 2 чрез намаляване на серумните свободни мастни киселини: Двойно-сляпо, плацебо контролирано изпитване. Мол. Храна ВЕИ. 2013;57:1569–1577. doi: 10.1002/mnfr.201200131. [PubMed] [КросРеф] [Учен от Google]
44. Chuengsamarn S., Rattanamongkolgul S., Luechapudiporn R., Phisalaphong C., Jirawatnotai S. Куркумин екстракт за профилактика на диабет тип 2. Грижа за диабета. 2012;35:2121–2127. doi: 10.2337/dc12-0116. [PMC безплатна статия] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
45. Брадфорд Пи Джи Куркумин и затлъстяване. Биофактори. 2013;39:78–87. doi: 10.1002/biof.1074. [PubMed] [КросРеф] [Учен от Google]
46. Хлавакова Л., Янегова А., Улична О., Янега П., Cerna A., Babal P. Spice up the hypertension diet—Куркуминът и пиперинът предотвратяват ремоделирането на аорта в експериментална l-NAME индуцирана хипертония. Nutr. Метаб. 2011;8:72. doi: 10.1186/1743-7075-8-72. [PMC безплатна статия] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
47. Сахебкар А. Са куркуминоиди ефективни C-реактивни протеин понижаващи агенти в клиничната практика? Доказателства от мета-анализ. Фитотер. 2013;28:633–642. doi: 10.1002/ptr.5045. [PubMed] [КросРеф] [Учен от Google]
48. Ak T., Gulcin I. Антиоксидантни и радикални продухващи свойства на куркумин. Хим. 2008;174:27–37. doi: 10.1016/j.cbi.2008.05.003. [PubMed] [КросРеф] [Учен от Google]
49. Сахебкар А., Мохамеди А., Атабати А., Rahiman S., Tavallaie S., Iranshahi M., Akhlaghi S., Ferns G.A., Ghayour-Mobarhan M. Curcuminoids модулират про-оксидант-антиоксидант баланс, но не имунния отговор на топлинен удар протеин 27 и окислява LDL при затлъстели индивиди. Фитотер. 2013;27:1883–1888. doi: 10.1002/ptr.4952. [PubMed] [КросРеф] [Учен от Google]
50. Mohammadi A., Sahebkar A., Ираншахи М., Амини М., Khojasteh R., Ghayour-Mobarhan M., Ferns GA. Ефекти на добавки с куркуминоиди върху дислипидемия при пациенти със затлъстяване: Рандомизирано кръстосване изпитване. Фитотер. 2013;27:374–379. doi: 10.1002/ptr.4715. [PubMed] [КросРеф] [Учен от Google]
51. DiSilvestro R.A., Joseph E., Zhao S., Bomser J. Разнообразни ефекти на ниска доза добавка на липидиран куркумин при здрави хора на средна възраст. Nutr. J. 2012;11:79. doi: 10.1186/1475-2891-11-79. [PMC безплатна статия] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
52. Сахебкар А. Куркуминоиди за управление на хипертригликлеридемия. Нат. Rev. Кардиол. 2014;11:123. doi: 10.1038/nrcardio.2013.140-c1. [PubMed] [КросРеф] [Учен от Google]
53. Soni K.B., Kuttan R. Ефект на пероралното куркумин приложение върху серумните пероксиди и нивата на холестерола при човешки доброволци. Индианецът Джей Физиол. 1992;36:273–275. [PubMed] [Учен от Google]
54. Panahi Y., Khalili N., Hosseini M.S., Abbasinazari M., Sahebkar A. Lipid-модифициращи ефекти на допълваща терапия с куркуминоиди-пиперин комбинация при пациенти с метаболитен синдром: Резултати от рандомизирано контролирано изпитване. Допълнение. Там. Мед. 2014;22:851–857. doi: 10.1016/j.ctim.2014.07.006. [PubMed] [КросРеф] [Учен от Google]
55. Панахи Y., Hosseini M.S., Khalili N., Naimi E., Simental-Mendia L.E., Majeed M., Sahebkar A. Антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти на куркуминоидно-пиперин комбинация при лица с метаболитен синдром: Рандомизирано контролирано изпитване и актуализиран мета-анализ. Клин. Nutr. 2015;34:1101–1108. doi: 10.1016/j.clnu.2014.12.019. [PubMed] [КросРеф] [Учен от Google]
56. Ganjali S., Sahebkar A., Mahdipour E., Jamialahmadi K., Torabi S., Akhlaghi S., Ferns G., Parizadeh S.M.R., Ghayour-Mobarhan M. Разследване на последиците от куркумин върху серумни цитокини при затлъстели индивиди: Рандомизирано контролирано изпитване. Sci. Свят J. 2014;2014:898361. doi: 10.1155/2014/898361. [PMC безплатна статия] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
57. Strimpakos A., Шарм Р. Куркумин: Превантивни и терапевтични свойства в лабораторни изследвания и клинични изпитвания. Храна Chem. Токсикол. 2008; 10:511–545. doi: 10.1089/ars.2007.1769. [PubMed] [КросРеф] [Учен от Google]
58. Epstein J., Sanderson I., Макдоналд Т. Куркумин като терапевтичен агент: Доказателствата от ин витро, проучвания върху животни и хора. Бр. 2010; 103:1545–1557. doi: 10.1017/S0007114509993667. [PubMed] [КросРеф] [Учен от Google]
59. Кокс K.H., Pipingas A., Scholey A.B. Разследване на въздействието на твърди липид куркумин върху познанието и настроението в здрава по-възрастна популация. Джей Психофармакол. 2015; 29:642–651. doi: 10.1177/0269881114552744. [PubMed] [КросРеф] [Учен от Google]
60. Чили Н.К., Рагаци Е., Валентини Р., Козма К., Фераресо С., Лаполла А., Сарторе Г. Куркумин и Босвелия серата модулират глико-оксидативния статус и липо-окисляването в майсторите спортисти. Хранителни вещества. 2016 г.; 8:745. doi: 10.3390/nu8110745. [PMC безплатна статия] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
61. McFarlin B.K., Venable A.S., Хенинг A.L., Sampson J.N., Pennel K., Vingren J.L., Hill D.W. Намалени възпалителни и мускулни увреждания биомаркери след орално допълнение с бионаличен куркумин. ББА Клин. 2016; 5:72–78. doi: 10.1016/j.bbacli.2016.02.003. [PMC безплатна статия] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
62. Drobnic F., Riera J., Appendino G., Togni S., Franceschi F., Valle X., Pons A., Tur J. Намаляване на забавено начало мускулна болезненост от роман куркумин система за доставка (Meriva): Рандомизирано, плацебо контролирано изпитване. Й. ISSN. 2014 г.; 11:31. дой: 10.1186/1550-2783-11-31. [PMC безплатна статия] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar] ®
63. Delecroix B., Abaïdia A.E., Leduc C., Доусън Б., Dupont G. Куркумин и пиперин добавки и възстановяване след упражнение индуцирано увреждане на мускулите: Рандомизирано контролирано изпитване. J. Спортен Sci. Мед. 2017; 16:147–153. [PMC безплатна статия] [PubMed] [Google Scholar]
64. Есмайли Х., Сахебкар А., Ираншахи М., Ганджали С., Мохамеди А., Папрати Г., Гхайур-Мобархан М. Разследване на ефектите на куркумин върху тревожност и депресия при затлъстели лица: Рандомизирано контролирано изпитване. Чин Джей Интегр. 2015; 21:332–338. doi: 10.1007/s11655-015-2160-z. [PubMed] [КросРеф] [Учен от Google]
65. Kocaadam B., Şanlier N. Куркумин, активен компонент на куркума (Curcuma longa), и неговото въздействие върху здравето. Crit. Rev. Храна Sci. Nutr. 2017; 57:2889–2895. doi: 10.1080/10408398.2015.1077195. [PubMed] [КросРеф] [Учен от Google]
66. Шарма Р.А., Ойдън С.А., Платон С.Л., Кук Д.Н., Шафаят А., Хюит Х.Р., Марчило Т.Х., Морган Б., Хемингуей Д., Плъмър С.М. Фаза I клинично изпитване на перорален куркумин: Биомаркери на системна активност и съответствие. Клин. Рак ВЕИ. 2004; 10:6847–6854. doi: 10.1158/1078-0432.CCR-04-0744. [PubMed] [КросРеф] [Учен от Google]