Приложение на kуркумина при възпаление и рак
Куркуминът (1,7-bis(4-hydroxy-3-methoxyphenyl)-1,6-heptadiene-3,5-dione) се употребява като хранителна добавка, диетичен пигмент или подправка. Научните доказателства сочат, че той има фармакологични ефекти, включително противовъзпалителни, антиоксидантни и противоракови действия. Молекулярните механизми, лежащи в основата на неговото значение и приложение, са разнообразни и включват комбинации от множество сигнални пътища, включително NF-ΚB и STAT3 сигнализиране.
Куркуминът е един от най-обещаващите фитохимикали, насочен към различни видове рак и медиирани от възпаление заболявания. Провеждат се или са завършени клинични изпитвания за различни видове рак, включително рак на гърдата, панкреаса и колоректален рак, както и мултиплен миелом.
В този преглед основно се обсъждат молекулярните механизми и въпросът за бионаличността.